Goda råd inför resan | Alandia Försäkring

Goda råd inför resan

Vinterhögsäsongen för resor är i full gång sedan en tid tillbaka. Särskilt Thailand är ett populärt resmål för nordiska resenärer. Det ökade antalet resenär gör också att antalet skador och sjukdomar på resmålen stiger. Det finns några saker att tänka på för att undvika att bli smittad.

Vår samarbetspartner SOS International har mycket nyttig information kring detta på sin webbsida. Vi har här sammanställt några punkter.

Att tänka på inför resan

Genom att redan före resan kontrollera vissa saker säkerställer du att du får en trygg resa.

  • Kontrollera i god tid vilka vaccinationer som krävs för ditt resmål, på www.vaccinationsguiden.se finns information kring det mesta
  • Om du har en kronisk eller nuvarande sjukdom kan det vara skäl att kontrollera hur din reseförsäkring täcker i händelse av förvärring av besvären
  • Se till att du har tillräckligt med medicin med för de sjukdomar som du redan medicineras för
  • Medicin ska placeras i handbagaget, inte i incheckade väskor

En av de vanligaste diagnoserna under resan är ”turistmage”. Undvik att bli sjuk genom att:

  • Tvätta händerna innan varje måltid. Om det inte är möjligt använd handsprit eller desinficerande våtservetter
  • Vill du pröva på street food – ät då endast sådan mat som tillagas framför dig och som är tillräckligt upphettad
  • Är du tveksam på hygienen på restauranger eller caféer, gå då hellre till ett ställe som ser fräscht ut

Myggburna sjukdomar

Mygg är vanligt förekommande även utomlands och i vissa fall kan de också vara farliga. Några av de tropiskt myggburna sjukdomar som det rapporteras mest om är Zika-virus, denguefeber, gula febern och malaria. Vissa av sjukdomarna går det att vaccinera sig emot men tyvärr inte alla så det är bra att kontrollera upp vad som är aktuellt på ditt resmål.

Bett av djur

SOS uppmärksammar också på att vara försiktig gällande djur som du stöter på under resan; kattor, hundar men också apor. De är söta och du kanske tycker att det skulle vara roligt att mata eller klappa dem, men tänk på att det finns risk att bli biten. Apor kan också attackera då du går runt eller har mat och dryck i händerna.

Ett djurbett kan innebära att du blir smittad av rabies, som är en allvarlig sjukdom med hög dödlighet då det kan leda till dödlig hjärnhinneinflammation. Blir du biten av ett djur ska du kontakta läkare så fort som möjligt. Det går att vaccinera sig mot rabies.

Källor och mer information:

https://www.sos.eu/se/nyheter/2018/de-aer-soeta-men-klappa-dem-inte/
https://www.sos.eu/se/nyheter/2017/turistmage-och-tropiska-sjukdomar-i-asien/
https://www.sos.eu/se/nyheter/2016/vaccination-eller-myggspray/