Våra bästa tips inför sjösättningen | Alandia Försäkring

Våra bästa tips inför sjösättningen

Läs skadechef Ricard Sjöströms bästa tips inför sjösättningen. De flesta tror att hårda havsstormar orsakar flest båthaverier. Så är det inte.
– Vi vet att flest båtar sjunker direkt efter sjösättningen. De första 48 timmarna är de verkliga skräcktimmarna, säger Ricard Sjöström på Alandia. Han vet vad han pratar om. Ricard är i dag skadechef på Alandia med 25 års erfarenhet av båtbranschen. Därför bad vi honom lista sina bästa tips inför båtsäsongen.

Alandia Båtförsäkring skadechef med tips inför båtsäsongen

  • Lämna inte båten ensam

– Som sagt, efter att båten har kommit i sjön ska du vara extra vaksam de två första kritiska dygnen.

  • Granska bottenpluggen och självlänsare

– Självlänsarna kan vara täppta av barr löv och bottenpluggen kan vara otät. Att hälla vatten i båten är ett bra sätt att kolla självlänsarna och nivåbrytarna.

  • Se över alla sjökort

– Uppdatera elektroniska sjökort för plottern och byt ut papperssjökorten om de inte är uppdaterade.

  • Granska varje flytväst

– Efter Alandias flytvästtest slår vi ett extra slag för både grenband och passform. Grenbandet är som säkerhetsbältet i bilen, det räddar liv. Om du har upplåsbara västar ska du kontrollera dateringen på varje luftpatron.

När vi kommer in på barnflytvästar är det tydligt att Ricards puls stiger rejält.

– Barnens flytvästar ska aldrig väljas så att västen har växtutrymme. Var inte dumsnål. Västen ska sitta perfekt och den ska ha grenband, gärna dubbla.

Och minns vad James & Karin sjöng redan 1974: ”Du flyter bäst om du har väst.”

  • Kolla gasen

– Kontrollera båtens gasinstallation med t.ex. en läckagespray och försäkra dig om att gasvarnaren fungerar. Har du inte en gasvarnare? Lägg den högst upp på in inköpslista.

  • Jaga rost och korrosion

– Om du har en drevmotor lönar det sig att kolla bockhornet och avgasröret. Du vill vara säker på att det inte finns rost eller korrosion på insidan av röret. Det är inte så krångligt som det kan låta, 30 minuter är välinvesterad tid och en billig livförsäkring.

  • Håll rent i motorutrymmet

– Med en skinande ren motor och ett välstädat motorutrymme upptäcker du enkelt eventuella läckage i både motorn och skrovet.

  • Du är inte ensam till sjöss

– Var extra försiktig i början av säsongen. Kör du i halvplan ska du ha extra utkik på plats, alltför många olyckor sker just i halvplan. Kolla också att du har ett par polariserande solglasögonen med, du vill inte köra in i en solgata utan bra solskydd.

  • Kolla alla dateringar

– Det finns dateringar på mycket ombord. Kontrollera t.ex. flytvästarnas luftpatroner, nödraketer och brandsläckare. I samma veva kan du kolla dateringen på konservburkar och torrskaffning.

  • Tänd och släck

– Var säker på att lanternorna och all annan belysning fungerar ombord. Glöm inte heller att testa alla ficklampor.

– Och mitt sista tips: Glöm inte att vara jätteförsiktig med händer och fötter när du ska sjösätta. Ett krossat ben förstör hela sommaren.

Begär offert på Alandias Båtförsäkring